De 6 meest gemaakte fouten bij het opstellen van een huurovereenkomst voor bedrijfsmatig onroerend goed
Niet specifiek genoeg zijn in de omschrijving van het gehuurde
Een grote fout die je kunt maken, is het niet specifiek genoeg omschrijven van de verhuurde ruimte. Het is cruciaal om duidelijk aan te geven welke delen van het pand je verhuurt en welke delen gemeenschappelijk zijn of voor privégebruik van jou blijven. Dit voorkomt onduidelijkheden en geschillen over het gebruik van bepaalde delen van het pand.
Vergeten van de voorwaarden voor onderhoud en reparaties
Vaak vergeten ondernemers duidelijke afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor onderhoud en reparaties. In jouw contract moet staan wie wat betaalt en wie het onderhoud uitvoert. Zonder deze informatie kunnen er geschillen ontstaan over wie voor bepaalde reparaties moet opdraaien, wat kan leiden tot vervelende juridische procedures. Het toevoegen van algemene bepalingen en het gebruiken van een modelovereenkomst kan hierbij uitkomst bieden.
Onvoldoende aandacht voor de duur en opzegging van het huurcontract
Het is essentieel om duidelijk af te spreken hoe lang de huurovereenkomst loopt en onder welke omstandigheden deze kan worden beëindigd of verlengd. Zonder duidelijke afspraken hierover kun je misverstanden en problemen op de lange termijn tegenkomen. Let hierbij goed op dat er wel degelijk onderscheid is tussen het huurregime voor winkelruimte en bedrijfsruimte/kantoren.
Het niet opnemen van een clausule over de waarborgsom of bankgarantie
Een waarborgsom of bankgarantie beschermt jou als verhuurder tegen mogelijke financiële schade veroorzaakt door de huurder, zoals bij achterstallige huur of schade aan de huurruimte bij het einde van de huurovereenkomst bij niet correcte oplevering. Het niet opnemen van een dergelijke clausule kan leiden tot financiële risico's.
Het negeren van wettelijke bepalingen en lokale regelgeving
Elke verhuurder moet zich houden aan wettelijke huurbepalingen en lokale regelgeving. Het negeren hiervan kan leiden tot ongeldige contractdelen of zelfs juridische sancties. Zorg ervoor dat jouw contract in overeenstemming is met de laatste wetten en regels.
Geen proces-verbaal bij in gebruikneming / oplevering
Een vaak over het hoofd gezien aspect is het opmaken van een proces-verbaal bij de in gebruikneming of oplevering van de ruimte. Dit document is cruciaal om de staat van het pand vast te leggen voordat de huurder intrekt. Het helpt om later te kunnen bewijzen wat de oorspronkelijke staat was in geval van schade of andere kwesties.
Conclusie
Het zelf opstellen van een huurovereenkomst kan riskant zijn als je niet volledig op de hoogte bent van de juridische aspecten. Overweeg om juridisch advies in te winnen of laat jouw contract opstellen of controleren door een expert zoals de bedrijfsmakelaars van Hermans Makelaars. Dit kan je veel problemen en geld besparen op de lange termijn. Door aandacht te besteden aan bovenstaande punten zorg je voor een solide basis voor jouw verhuuractiviteiten.